POSEBNA NAGRADA ZA CRKVU BRVNARU!!!

POSEBNA NAGRADA ZA CRKVU BRVNARU!!!

  1. Nagrada za evropsko nasleđe / Evropa Nostra Nagrada: Posebno priznanje za crkvu Svetog Petra i Pavla, Darosava, SRBIJA

Još jedno veliko priznanje za očuvanje kulturne baštine juče je zvanično dodeljeno opštini Aranđelovac. Nakon prošlogodišnjeg priznanja za konzervaciju paviljona „Knjaz Miloš“, Evropa Nostra organizacija je dodelila Posebno priznanje Nagrade za evropsko nasleđe u 2019. godini za rekonstrukciju crkve Brvnare u Mesnoj zajednici Darosava.

U obrazloženju razloga dodele priznanja stoji da se 2014. godine krov crkve crkve Svetog Petra i Pavla u selu Darosava srušio pod drvetom koje je palo za vreme oluje. Religiozni objekat, sagrađen 1832. godine, bio je u velikoj potrebi za radovima na rekonstrukciji. Žiri je bio impresioniran pedantnošću i inkluzivnošću projekta rehabilitacije, navodeći „napor zajednice koristeći tradicionalne tehnike za oporavak važne zgrade baštine nakon dramatičnog događaja“.

Opširnije na zvaničnom sajtu Evropa Nostra organizacije:

www.europanostra.org/2019-european-heritage-awards-europa-…/

Nema sumnje da će čuveni istorijsko – verski objekat u Darosavi, koji je godinama bio zapostavljen, a nakon katastrofalnog nevremena iz 2014. godine i potpuno uništen, ovim dobiti novu dimenziju svog postojanja. Datum svečanosti dodele nagrade i druge formalnosti biće ozvaničene u narednom periodu.

Čestitamo i najavljujemo nastavak borbe za očuvanje kulturne baštine u Aranđelovcu, koji sve više počinje da ceni i Evropska unija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *